понедельник, 22 апреля 2013 г.

Про історію, як про науку і як про професію

Історія наука, яка займається вивченням минулого людства, покладаючись при цьому на письмові та матеріальні свідчення минулих подій.
Із усіх відомих історичних «фактів» лише незначна кількість може бути повною мірою перевірена і підтверджена. Більшість науковців, які займаються вивченням історичних документів, погоджуються, що сучасний погляд на життя в той чи інший спосіб впливає на нашу інтерпретацію та бачення минулого. Тому на одну й ту саму історичну подію може існувати декілька різних точок зору, кожна з яких є по-своєму цінною.
Все ж, найціннішими є ті погляди та дослідження, які ґрунтуються на першоджерелах — документах, створених під час або невдовзі після подій, що вивчаються.





Майбутні історики мають справу з усією історією людства, від появи людини до сьогодення, і з усіма її сторонами – економікою, політикою, культурою. Майбутній історик отримує можливість дізнатися одночасно про єгипетські піраміди та про перспективи виборів американського президента, про замки Луари та про тенденції економічного розвитку сучасного світу. При цьому мова йде не тільки про знання, які студенти отримують в рамках звичайних історичних дисциплін. Зазвичай студенти слухають ще й окремі курси з економіки, психології, комп'ютерних технологій, ораторської майстерності, історії українського та зарубіжного мистецтва, а також багато іншого. На високому рівні майбутні історики вивчають й іноземні мови. Кожен випускник, як правило, володіє не менше ніж двома іноземними мовами. Під час здобуття фаху історика студент отримує вміння логічно, швидко та широко мислити. Також у більшості вузів існує можливість реалізувати творчий потенціал.

Як правило студент сам може обрати, що він хоче вивчати. Серед базових дисциплін, якими мають оволодіти майбутні історики: новітня історія, українська історія, етнополітика, історія зарубіжних країн, історія стародавнього світу та середніх віків, археологія, музеєзнавство, етнологія, краєзнавство, а також багато іншого.



Студенти історичного напряму дізнаються багато нового та корисного. Археографія, архонтологія, боністика, вексилологія, генетична генеалогія, геральдика, дипломатика, палеографія, сфрагістика, фалеристика – далеко не весь перелік цікавинок, які очікують на майбутніх студентів – істориків.